Лизгачките врати покрај нивната широка примена кај плакарите ги имаат сите позитивни карактеристики за преградување на простории при што за разлика од стандардните собни врати озможуваат многу поширока транзиција со збогатување на ентериерот и подобрување на комфорот во домот.
Наоѓаат примена за преградување на:
 
  • кујна и дневна
  • дневна и трпезарија
  • преградување на дополнителна соба во поголем простор ( со можност за внатрешен или надворешен агол )
  • спална и walk in гардеробер